Misbruikt ... en dan?

Het valt niet mee te moeten erkennen dat je misbruikt bent. Hoe kon het zo ver komen? Of was het helemaal geen misbruik? Moet een verliefdheid gewoon kunnen en ga jij er verkeerd mee om? Is het waar wat de pastor je zegt? En heb je niet genoeg waardering voor al zijn inzet?
En dan het feit dat je relatie geheim is. Soms zou je er graag eens met iemand over praten. Maar dat wil je pastor niet hebben, tenslotte is hij toch de meest kwetsbare partij? Aan de andere kant vraag je je voortdurend af of er mensen zijn die weten of vermoeden met welk geheim jij rondloopt. Soms zou je wel in de grond willen zakken.

Dit zijn vragen waarmee veel misbruikten bij SMPR aankloppen: was het wel misbruik? En zo ja, hoe ga je daar dan mee om? En hoe ga je met dat drukkende geheim om?

Wanneer u te maken hebt of hebt gehad met seksuele toespelingen of seksuele handelingen in een pastoraal contact, of het gevoel hebt dat er in dat contact iets niet klopte, en u bent op zoek naar het antwoord op de vraag wat hetgeen u overkomt of overkomen is nu werkelijk is of is geweest, kunt u contact opnemen met het meldpunt van SMPR. Seksueel misbruik door pastores komt helaas vaker voor dan u wellicht verwacht.

Als u besloten heeft ons te bellen of te e-mailen, komt u in contact met de coördinator van SMPR. Zij luistert naar uw verhaal en zoekt met u naar wat u nodig heeft.
Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn:

  • een vervolggesprek met een vertrouwenspersoon van SMPR
  • contact opnemen met de politie voor een informatief gesprek, eventueel gevolgd door een melding of een aangifte
  •  contact opnemen met iemand van het plaatselijke kerkbestuur
  •  een klacht indienen bij een kerkelijke klachtencommissie

   
Het kan ook zijn dat u daarna besluit om (nog) geen vervolgactie te ondernemen. U kunt later altijd opnieuw contact met SMPR opnemen.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Vereist

Wilt u liever anoniem blijven? Dat mag. Vult u dan geen naam, telefoonnummer en e-mailadres in. We kunnen dan uiteraard geen contact met u opnemen. Wilt u dat later toch graag, stuurt u ons dan gerust een nieuw bericht.

Indien u via het formulier contact opneemt, wordt u zo spoedig mogelijk teruggebeld of gemaild.

U kunt ook contact opnemen indien u vragen heeft over seksueel misbruik in kerkelijke relaties. Of wanneer u het gevoel heeft of signalen hoort dat er iets niet klopt(e) in de omgang met een gezagsdrager in de kerk.
 

Contactgegevens

Coördinator: Barbara van Nieuw-Amerongen
Postbus 6028
3503 PA Utrecht
telefoon: 030-3038590
e-mail: info@smpr.nl

Bezoekadres: Joseph Haydnlaan 2a, 3533 AE Utrecht