25 juni 2021 t/m 9 januari 2022
Tentoonstelling in Museum Catharijneconvent: Maria Magdalena

maria magdalena catharijneconvent 01.jpg

 

De tentoonstelling sloot door de lockdown eerder dan verwacht. Hoogtepunten van de tentoonstelling (foto's, video's en audio-opnames) kunt u bekijken op de website van het museum: www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/maria-magdalena

 
Sinds 25 juni is in Museum Catharijnevonvent te Utrecht een bijzondere expositie te bezoeken over Maria Magdalena.
In de loop der eeuwen kreeg Maria van Magdala verschillende en soms tegenstrijdige verschijningsvormen. De vier evangelieën en andere teksten uit het vroege christendom geven geen eenduidig antwoord. De fascinerende combinatie van historische, moderne en eigentijdse kunstwerken toont hoe Maria Magdalena, in haar rode mantel, door de tijd heen tot de verbeelding spreekt met een veelheid van gezichten: apostel van de apostelen, vrouw van Jezus, berouwvolle prostituee, ingewijde, wonderdoenster, kroongetuige ...
Onlangs had ik tijd om rustig door de zalen te dwalen en deze mysterieuze vrouw op me te laten inwerken. Wie is ze? Vanuit welk perspectief geven wij haar een naam of een kwalificatie? Emancipatiebewegingen zorgden voor hernieuwde interpretaties van Maria Magdalena. Zowel binnen als buiten de kerk.
Regelmatig moest ik, al wandelend, denken aan vrouwen die worden gekleineerd en miskend, die ervoor moeten vechten om geloofd te worden, ook anno nu, bijvoorbeeld als het gaat om grensoverschrijdend gedrag.
Tegelijk kwam bij het zien van de schilderijen, iconen, beelden en installaties de kracht van de vrouw steeds beter naar voren. De kracht van Maria Magdalena en van vele andere vrouwen. Wat mij betreft treffend te zien op het schilderij 'Miskend' dat de jonge kunstschilder Egbert Modderman in 2020 maakte: een jonge vrouw wijdbeens in het wit; sterk en eigenzinnig, lekker onderuitgezakt: Wie doet me wat?
Aanbevolen!
Sophie Bloemert